Prišla jeseň, a to znamená, že je tu čas svetrov a možno viacero z nás zatúži po skvelej knihe, horúcom nápoji a mäkkej deke na relax. Ak si namiesto čaju chcete na zahriatie dopriať Long coffee, tu sú naše jesenné favority!
Sú chute a vône, ktoré si okamžite spájame s jeseňou. Tekvica, škorica alebo jablká. Milujeme ich v koláčiku alebo v jedle a dokážeme z nich zjesť takmer akékoľvek množstvo. Ak milujete tieto dobroty a zároveň ste fanúšikom kávy (ako my 😉), tieto recepty si zamilujete!
Sú ideálne na zaslúženú kávu po obede alebo počas relaxu pri čítaní. Nie sú potrebné žiadne zložité kuchynské triky a zoznam ingrediencií nie je príliš dlhý. 😊
Tekvicové latte
„Pumpkin spice latte“ je azda najznámejšou jesennou kávovou špecialitou, ktorá je v tomto ročnom období obľúbená aj v rôznych kaviarňach. Dobrou správou je, že si ho môžete ľahko pripraviť aj doma! Tu je návod, ako na to!
Ingrediencie (pre 1 osobu) :
- Long coffee
- 1 malá tekvica
- 2-3 dl mlieka
- 1 čajová lyžička zmesi korenia.
Prísady na zmes korenia (viac porcií):
- 1 lyžica škorice
- 1 lyžica mletého muškátového orieška
- pol lyžice mletého zázvoru
- 1 lyžica mletého klinčeka.
Táto zmes korenia predstavuje viacero porcií a na 1 porciu latte z neho budete potrebovať 1 kávovú lyžičku. Ale žiadny strach, pokojne si zmes odložte do malej uzatvárateľnej nádobky a použite nabudúce. 😉
Tekvicu prekrojte na polovicu, vydlabte semienka a pečte pri 180 stupňoch, kým úplne nezmäkne. Dajte 2 polievkové lyžice upečenej tekvice do mixéra, pridajte mlieko a zmes korenia (1 kávovú lyžičku). Po rýchlom rozmixovaní priveďte do varu v malom hrnci a máte hotovo! Zostáva už len pridať long coffee a vaše lahodné latte je pripravené! Pre tých, ktorí majú chuť na sladké, môžete kávu pokvapkať javorovým alebo agávovým sirupom, prípadne dozdobiť trochou šľahačky, ak ju máte radi.
Long coffee s jablkom a zázvorom
Kombinácia jabĺk, zázvoru a škorice je „vôňou jesene“ a teraz si ju môžete dopriať aj v káve. Jej príprava vám zaberie len pár minút (asi 4-5), takže si ju môžete uvariť aj v kancelárii 😉
Ingrediencie:
- Long coffee
- Jablkovo-zázvorové čajové vrecúško
- štipka škorice
- 2-3 dl mlieka.
Namočte čajové vrecúško do horúcej kávy na 4-5 minút. Kým sa pochúťka pripravuje, mlieko zohrejte a pripravte z neho mliečnú penu. Tento proces je veľmi jednoduchý a možno ho vykonať bez náročného napeňovania. Všetko, čo potrebujete, je teplé mlieko a zaváracia nádoba (s viečkom). Ak máte náhodou po ruke 1-2 prázdne poháre POLCZ, pokojne ich použite! Nalejte mlieko do pohára a pretrepávajte 2-3 minúty. Pekne sa napení, no ak sa venujete „latte art“, nie je to úplne ideálne. 😉 Keď sa vrecúško vylúhovalo, môžete naliať „ochutené” long coffee do hrnčeka, naň pridať napenené mlieko a na vrch štipku škorice.
Tento nápoj bude zaručene skvelou pochúťkou k popoludňajšiemu čítaniu alebo ako osvieženie po obede v kancelárii!
Vneste do svojho pitia kávy jeseň! Len s niekoľkými ingredienciami môžete tieto kávové pochúťky popíjať aj doma!